Een HR-businesspartner: daar ben je nooit te klein voor

Door
Adri Hulshoff

“Wij zijn te klein” of “mijn organisatie is te klein voor een HR-businesspartner”. Dat hoor ik vaak van kleinere ondernemingen en organisaties. De gedachte daarachter is dat het trendy en dus heel kostbaar is om een HR-businesspartner in te zetten. Zo sta je als MKB-er gelijk 1-0 achter. Maar goede, strategische en tactische HR heeft meerwaarde in elke organisatie, is niet kostbaar en levert aantoonbaar geld op.

Neem als voorbeeld een tankstation aan de rand van een middelgrote stad. De eigenaar wist dat hij van de klassieke tankshop met brandstoffen, wat auto-gerelateerde producten, snoep, snacks en sigaretten moest omschakelen naar een modern concept met laadpalen, nieuwe brandstoffen, een afdeling voor warme snacks en verse broodjes. Kortom, een plek waar automobilisten, ook als ze een half uurtje aan de laadpaal staan, graag willen verblijven.

Het was dìt, de boel verkopen of overstappen op onbemand, maar bij dat laatste lag zijn liefde niet. Wat was wijsheid? De lokatie bood ruimte en kansen voor alle opties. Het bedrijf was nu nog heel gezond en er was nu ruimte om te investeren in een duurzame toekomst.

Ondersteuning en advies

Hij schakelde DITIS in als ‘ingevlogen’ HR-businesspartner. Wij zijn goed in staat om:

✓Mee te denken over de te maken keuzes
✓Te ondersteunen bij het maken van een goede personeelsanalyse
✓Te ondersteunen bij het inrichten en uitvoeren van een veranderproces aan de personele kant

De analyses en de gesprekken met de bank leidden ertoe dat deze ondernemer koos voor het doorzetten van zijn station. Een station met alle mogelijke moderne voorzieningen: laadpalen, moderne brandstoffen, horeca, parkeergelegenheid in combinatie met elektrische fietshuur.

En dat betekende nogal wat voor zijn team. Je verandert een benzinestation met een winkel immers niet zo maar in een state-of-the-art ‘mobiliteitshub’ met een mooie horeca afdeling. Het heeft ook personele consequenties.

Verandering personeel

Zo moesten er mensen bij komen. Liefst met (veel) horeca ervaring. Via ons netwerk was goed, ervaren, vitaal en gemotiveerd personeel snel gevonden. Daardoor had het team direct de nodige ervaring. Er waren bovendien, door die ervaring, nog flink wat voordelen te incasseren. Ons land kent namelijk talloze subsidies, ‘verzekeringen’ en vergoedingen voor werkgevers. De DITIS HR-businesspartner kent de weg om die ook daadwerkelijk te gelde te maken.

En de medewerkers die er al waren gingen stuk voor stuk (kostenneutraal) naar school. Via het MBO zijn ook volwassen medewerkers competent te krijgen voor nieuwe taken. Ons netwerk kon de tankeigenaar helpen de perfecte opleiding te adviseren én ondersteunen bij het verkrijgen van de gunstige subsidievoorwaarden.

Bovendien vonden zijn werknemers het prachtig dat er door hun werkgever op die manier in hen geïnvesteerd ging worden.

Enorme impact creëren

De HR-businesspartner kan dus ook voor kleine organisaties een uitkomst zijn is. Duur en tijdrovend? Dat hoeft echt niet. Met een beperkte investering kan je een enorme impact creëren. Of je nu een (middel)grote of kleine onderneming hebt, je moet de zaken altijd zo overzichtelijk mogelijk houden.

De DITIS HR-businesspartner zet je dus alleen in als jij er behoefte aan hebt. Het gaat er tenslotte om dat je bedrijf of organisatie floreert bij een optimale inzet van goede HR.

In het MKB moet je bedreigingen onder ogen zien en kansen niet laten liggen. Het is ons dankbare werk om jou daarbij te ondersteunen en je vernieuwde bedrijf verder te zien bloeien.