Beoordeel een boek niet naar zijn kaft

Door
Adri Hulshoff

Wie weet welke verhalen je daardoor mist? 

Regelmatig kom ik als recruiter kandidaten tegen die al een flinke berg ervaring in hun rugzak hebben, maar die, om wat voor een reden dan ook, al een paar jaar aan de zijlijn van de arbeidsmarkt staan.

Vaak zijn deze kandidaten super gemotiveerd en enthousiast. Soms zijn het mensen die jarenlang met plezier hebben gewerkt en als gevolg van een faillissement op straat zijn komen te staan. Soms zijn het voormalig zelfstandigen die in de vorige recessie of recentelijk door Covid-19 hun zaak hebben moeten opgeven en na schuldsanering weer proberen op te krabbelen om zich weer een positie als werknemer in loondienst te verwerven.

Veerkracht

Het gaat echter eigenlijk altijd om mensen met een enorme veerkracht. Ik geef het je te doen. Je vaste baan na 30 jaar verliezen of je winkel moeten opgeven en dan toch vol goede moed weer proberen aan de slag te komen. In periodes van recessie, maar zelfs in tijden van economische groei, wordt deze groep helaas nog vaak genegeerd als ze solliciteren.

Te oud, niet hip genoeg of te duur. Zo wordt door menig werkgever over deze waardevolle groep geoordeeld. Maar door deze vooroordelen weten ze mogelijk niet welke ervaren harde werkers ze mislopen.

Ironisch genoeg, zijn veel van die werkgevers, hr-medewerkers of hun recruiters zelf van vergelijkbare leeftijd maar vinden zij zichzelf helemaal niet te oud om hun werk naar behoren uit te voeren. Ze twijfelen er niet aan of ze zelf hun werk kunnen blijven doen totdat ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. De perceptie over de eigen mogelijkheden verschilt dus enorm ten opzichte van de perceptie van de mogelijkheden met die van generatiegenoten die door pech aan de kant zijn komen te staan.

Fluitend naar het werk

Wij werven veel voor bedrijven in de retail sector en lang niet iedere werkgever in de retail branche staat te springen om ouderen in uitvoerende functies aan te nemen. Een veel gehoord argument is dat mensen van 55+ waarschijnlijk niet meer fit genoeg zijn om het harde werken in de retail aan te kunnen. Veel staan, weinig geregelde pauzes, het verwerken van goederen. Ook als je ouder bent kan je daaraan nog gewend raken, kan ik uit eigen ervaring melden. Voor dat wij gingen werven voor de retail sector ben ik zelf, na jaren ‘zittend’ op mijn werk te hebben doorgebracht, eerst maar eens gaan ‘stage lopen’ in een echt drukke zaak van één van onze opdrachtgevers. Zere voeten, vermoeide onderrug, spierpijn en ongeveer €20 kastekort waren het resultaat van mijn eerste werkdag. Na drie dagen had ik geen tekorten meer en na een goeie week had ik alles écht onder de knie, verdween de pijn in mijn lijf en merkte ik dat ik me kon aanpassen. Na twee weken ging ik fluitend naar ‘het werk’. Want werken in een winkel is ook gewoon heel leuk!

Ook wordt nogal eens gezegd dat de kandidaten – als ze al uitgenodigd worden – in het sollicitatiegesprek veel teruggrijpen op hun werkverleden, dat vaak dus al een paar jaar achter hen ligt. “De kandidaat blijft wel een beetje hangen in het verleden”, is dan het argument om niet met de kandidaat in zee te gaan. Mijn vraag is dan: waar moet de kandidaat dan op terugvallen? Uitgebreid vertellen over de periode van teleurstelling, afwijzing, ww-uitkering en bijstand?

Laat je verrassen

Kortom werkgevers: kijk eens over de grenzen van je gebruikelijke blikveld heen. Er zijn regelingen die je kunnen helpen. Onze overheid heeft een aantal maatregelen bedacht die het voor werkgevers aantrekkelijker maken om ook eens te kijken naar deze, vaak oudere, kandidaten. Laat je daarom eens verrassen door een werknemer met een bak aan ervaring.

Weet je niet goed hoe je deze mensen moet bereiken? Of wil je meer weten over de speciale regelingen? Wij zijn daar specialist in. Je weet ons te vinden, we helpen je graag!